Crazy Horse

Crazy Horse: Crazy Horse

Crazy Horse tarkoittaa minulle ensisijaisesti yhtyettä Neil Youngin taustalta, tontilla jonka se hoitaa paremmin kuin muut Youngin kanssa soitelleet. Tiedän, että monet Youngin parhaista levyistä ei ole Crazy Horse -levyjä, mutta kukaan ei soita niin elävästi ja sielukkaasti (siis: laahaten, vähän miten sattuu) Youngin kanssa kuin Frank Sampedro, Billy Talbot ja Ralph Molina. Ja Danny Whitten, silloin joskus.

Ehkä siksi Young on julkaissut Crazy Horsen kanssa ainakin neljä live-levyä (ainakin myös Rust Never Sleeps on käytännössä myös live). Ja ehkä myös siksi on vaikea kuvitella Crazy Horse ilman Neil Youngia. Ei tietysti tarvitse kuvitella, kun kuuntelee levyjään. Ainakin Crazy Horsen eponyymi esikoinen vuodelta 1971 on kelpo, jopa hyvä rock-levy. Esim. I Don’t Want To Talk About It on ehkä onnistunein versio kyseisestä kappaleesta.

Koko ajan kuitenkin odottaa, että lauluraidalta kuuluisi tuttua narinaa, että soolo olisi matalamielinen yksinuottinen, ja että Crazy Horse ei soittaisi niin mukavan sovittelevasti.

Puhtaus on ehkä puoli ruokaa, mutta Crazy Horsesta se ottaa puolet pois. Kyllä, 70-luvun (country)rockiin viehtyneet saavat levysti varmasti paljonkin, eikä Crazy Horse huono levy olekaan. Se on ikävän varmalaatuinen. Olennainen osa Crazy Horsea on se kuulijassa syntyvä vähän vaivautunut olo, jonka aiheuttaa epävarmuus siitä, saako yhtye biisin soitettua kunnialla loppuun asti, vai hajoaako se matkalla. Kolisee, pätkii ja nykii, mutta kun se siitä huolimatta onnistuu välittämään jotain käsinkosketeltavan kaunista, ainakin minä olen onnellinen.

Crazy Horse on Neil Youngin kanssa se yläkouluikäinen, vähän jo ränsistynyt muusikko, joka ei useimpien standardien mukaan osaa soittaa kovinkaan hyvin. Harjoittelun sijaan se polttelee pilveä ja miettii, kuinka siistiä olisi. Usein se onnistuu, jotenkin, ilmaisemaan tämän saman kitarallaan, bassollaan, rummuillaan. Ilman Neil Youngia Crazy Horse on se rippilahjaksi soittimen saanut kaveri, joka tienaa kesälomarahoja soittamalla covereita häissä.

Se ei ole kovin mielenkiintoista.

Mainokset
Crazy Horse

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s